Mylla 2018

 I Mylla, 6 norr om Oslo ute i Nordmarka-skogarna har min farbror Bo och faster Heidi en liten hytta. Hyttan har gräs på taket, ligger på en kulle vid en sjö framför ett vackert skogslandskap. Låter lite som the Shire från Sagan om ringen och det skulle kunna vara väldigt likt, om det inte var 150cm snö och skidspår överallt. Det finns inga motionsspår utan det är ett spårnät med långa stigningar över kullar, genom dalar och på sjöar och myrar. Vid varje korsning står det skyltar med hur långt det är till nästa våffelstuga, sjö eller berg. Du väljer ett spår, åker några kilometer och sen kommer en ny korsning, and on and on it goes. En vanlig dagstur för Bo, Heidi och mina kusiner Selma och Rikke är att åka skidor från deras dörr i Oslo till Mylla.

De tre senaste skidsäsongerna har jag varit på läger i Mylla under februari månad. Det har alltid passat bra med resor och tävlingar så att få möjlighet att träna där har varit suveränt. Att få ett block med mängdträning i Mylla har med stor sannolikhet varit en av anledningarna till att jag blivit i bra form till sista delen av de senaste säsongerna.

I år, precis som förra året gick det  en Norgescup i Åsen som ligger inte så långt från min farbrors Hytta. Viktor Brännmark från Piteå Elit kom till Mylla på torsdagen så åkte vi till NC tillsammans. Distanserna var 30km klassiskt med individuell start och 15km skejt. Banorna på Åsen är absolut världscupsklass, grymt tuffa och det hårda motståndet i Norge gör inte saken lättare. Denna gång vallade jag skidorna själv så det var lite nervös att man skulle ha konkurrenskraftiga skidor. Jag såg väldigt mycket fram emot det klassiska loppet men det blev tyvärr en besvikelse. Det var långt ifrån så dåligt som det varit tidigare under säsongen men jag hade hoppats på mer. Fick ont i magen och tappade mycket i de kortare springbackarna under de första 15km. Sen gick det väldigt bra sista 10km och plockade 10 placeringar bara sista 5km, slutade 21a. Skidorna var dock väldigt bra! Söndagens 15km blev däremot en bättre historia där jag hade bättre flyt och tryck från start. Slutade på 10e plats i grymt starkt startfält så det var bra men det ska bli mycket bättre.

Med lite bättre självförtroende efter 3 bra tävlingshelger på rad ser jag fram emot sista delen av säsongen! Till helgen väntar Skandinavisk cup i Trondheim.

Hade Petter