Säsongen 2017/2018

Det är 1a maj och starten för ett nytt träningsår. Säsongen avslutades i Bruksvallarna för mer än två veckor sedan och jag har hunnit reflektera och smälta säsongen som varit. Jag gick in i November med gott självförtroende och stora förhoppningar. Barmarkssäsongen gick bättre än någonsin och jag kände mig väldigt stark. Det blev tyvärr en riktigt dålig start på säsongen. Jag drog på mig en luftvägsinfektion direkt i premiären i Gällivare som höll i sig under hela november och december. Jag hostade konstant men blev aldrig sjuk och det kändes ok på träning men så fort jag tryckte på för fullt så blev det bara sämre. 

Januari

Jag fick lite återhämtning under jul och nyår och var redo för en ny intensiv tävlingsperiod under januari. Äntligen började det hände lite i kroppen och åkningen blev bättre och bättre. Resultaten var fortfarande inte där jag önskade men hostan försvann och jag började tycka att det var roligt att tävla igen. Jag åkte till Hamar och var med på Norska mästerskapen. Åkte hem med en 26e plats som bäst på 30km med skidbyte men det var väldigt lärorikt att få köra med de bästa norska åkarna och hitta saker att öva på. Två helger efter det körde jag Lima Skate Marathon, 50km fristil. Det blev en väldigt bra genomkörare och efter det kände jag att något började lossna ännu mer i kroppen.

Februari

Under första helgen i februari var det Sverigecupen i Ulricehamn. Blev 6a på 15km skejt men det var fortfarande långt ifrån där jag vill vara form-och resultatmässigt. Så jag tog bilen över till Norge igen och bodde i min farbror Bos och faster Heidis Stuga i Mylla utanför Oslo. Jag kände att jag behövde samla mil och bygga upp min kapacitet igen så körde långa fina turer i den tuffa terrängen och mycket backintervaller. Passade även på att köra en Norgescup i Åsen utanför Gardemoen, blev 10a på 15km skejt, ett betydligt bättre kvitto då konkurrensen i Norge är grymt tuff. Jag var i Mylla i 16 dagar sen åkte jag vidare mot Trondheim för en minitour i skandinavisk cup. Det blev en mycket bra helg där jag i totalen slutade på 17e plats, 11e tid på sista etappen och bästa svensk. Det blev min biljett till det lopp utanför mästerskap jag drömt om mest att få åka de senaste åren, Holmenkollens 5-mil. Det var en väldigt stor dag när Rikard Grip ringde och berättade att jag skulle få åka i Kollen och göra debut i landslaget och världscupen. 

Mars

Inför 100 000 skrikande norrmän fick jag göra min världscupsdebut och är väldigt glad med 23e plats och världscupspoäng. Loppet var det mäktigaste jag har varit med och något jag kommer att komma ihåg för resten av livet. Att åka världscup och göra det bra har varit ett stort mål på vägen mot att bli en etablerad elitskidåkare och är så glad över att ha nått det målet. 

Det gav mig en ny chans i världscupen, denna gång på hemmaplan på Lugnet i Falun. Fick inte åka i landslagdräckten utan tillhörde den nationella gruppen och fick åka i ÖSKs färger. Svenska skidspelen har också det varit ett tävling jag önskat köra enda sedan jag var liten och åkte lilla SS. Tyvärr slutade min första världscup på Lugnet med att luftvägsinfektionen kom tillbaka och jag fick slänga in handduken inför den sista ettappen på minitouren. Det var väldigt trist men i samråd med landslagsläkarna och efter den erfarenhet jag hade från tidigare undersäsongen tyckte vi att det var bättre att återhämta sig till SM-veckan.

Planen gick som planerat och jag slog till direkt med en 4e plats på 30km skejt. Det var surt att inte kunna vara med och fajtas hela vägen om medaljerna men jag gjorde det jag kunde och är nöjd med loppet. Jag gjorde även en bra stafettsträcka för ÖSK men sen slog luftrören tillbaka igen och denna gång blev jag lite förkyld. Det var surt men tog med mig 4e platsen som är mitt bästa SM-resultat någonsin. 

April

Jag frisknade till ganska fort efter SM och var väldigt sugen på att tävla igen. Efter att ha tränat mycket med Team Santander under sommaren och hösten fick jag för första gången tävla för dem under Reistadløpet i Vissa Ski classic. Det var ett väldigt fint lopp och är nöjd med min insatts för laget, hoppas få representera teamet någon mer gång i framtiden. Formen steg efter Reistadløpet och var i bra slag till säsongens sista tävling i Bruksvallarna. Fjälltoppsloppet blev ett av de bästa loppen för säsongen med en 3e plats efter Björn Sandström och Daniel Rickardsson. Det var skönt att avsluta säsongen på ett bra sätt och det känns sjukt motiverande att börja arbetet mot nästa säsong. 

Tack alla som hjälpt, stöttat och hejat på mig under denna skidsäsong. Extra stort tack till Magnar som har betytt allt för mig och utan honom hade det varit svårt att nå de mål jag nått i år. Jonatan Thoresson, lagkamrater i Östersunds SK och Team Santander samt alla sponsorer som stöttar mig i med och motgång. 

Hade Petter

Foto Visma Ski Classic
Foto Jocke Lagercrantz