Hej.

Nu är sista rycket för skidsäongen 2018-2019 gjord och de sista tävlingarna har varit en betydligt trevligare upplevelse än tidigare under säsongen. Resultat-och prestations-mässigt är det är naturligtvis långt ifrån där jag vill vara och vad jag jobbar för, men men jag försöker att vara nöjd med de framsteg jag tar och lär mig av det som inte har fungerat. På Årefjällsloppet slutade jag 4a och Fjälltoppsloppet 7a efter spurt med många starka åkare.

Under både Årefjällsloppet och Fjälltoppsloppet har andningen fungerat bra och har inte haft några större problem. Det känns så skönt att kunna ta i och känna att man får syre ut i musklerna, att jag återhämtar mig utför och kan gå på uppför utan att bli stum. Då blir det mycket roligare att åka skidor och humöret är påväg uppåt. 

Det är många saker som jag har förändrat och jobbat med sista månaderna som har påverkar min andning. Först och främst är det att jag har fått reda på att jag är allergisk mot mjölkprotein, vilket har påverkat mina slemhinnor, tarmen och många andra saker i kroppen. Jag har nu lagt om kosten i 6 veckor och jag känner en stor skillnad i mina slemhinnor och allmänt i kroppen.  Jag har alltid varit väldigt snorig och slemmig men nu är det bättre än någonsin!

Jag har också varit väldigt noggrann med intensiteten mellan tävlingarna och har tagit laktatmätning på alla nyckelpass. Om jag har får problem med andningen så blir det en stor syreskuld i kroppen att det tar lång tid att återhämta sig. Därför har det varit bra att kunna mäta intensiteten för att säkerställa att jag håller mig på rätt sida.

Förutom detta är det också flera andra saker som jag måste jobba med dagligen, både i träning och till vardags men som jag ser har stort samband med mina andningsproblem. Som:

  • Andningsteknik
  • Hållning
  • Teknik
  • Muskelaktivering
  • Massage och behandling
  • Rörlighet
  • Stress
  • Kost
  • Träningsplanering 

Allt detta under tid hoppas jag kommer kunna hjälpa mig prestera på topp och få betalt för allt arbete. Jag vill verkligen tacka  Fysiotest.se som har hjälpt mig med alla typer av tester, laktatmätning och mycket mer! Jag vill också tacka Sara och Access Rehab som ger mig behandling och som ser till att kroppen fungerar som den ska!

Glad Påsk